sunnuntai 23. heinäkuuta 2017

Summer of Love 50 v. - hippikulttuurin juhlakesässä San Franciscossa

Summer of Love 1967 San Franciscossa synnytti kukkaisen ja huumehouruisen hippikulttuurin. Montereyn kuuluisille rock-festareille kokoontui yli 100 000 nuorta, jotka eivät suinkaan palanneet koteihinsa vaan siirtyivät parisataa kilometriä pohjoisemmaksi San Franciscon Haight-Ashburyyn, jonne asettuivat moneksi kuukaudeksi.
Me teimme nyt matkan hippien synnyinseuduille ja tulimme keskelle 50-vuotisjuhlaa. Koko San Francisco oli pukeutunut Summer of Love -tunnuksiin (1967-2017), Haight-Ashbury taas kaiken keskiössä.





Golden Gate Parkin ja Buena Vista Parkin hippikukkuloilla vastustettiin mm. nuorten värväystä Vietnamin sotaan. Hallitusta vaadittiin luopumaan mielivaltaisista kutsunnoista. Kutsu sotaan merkitsi nuorille elämän täydellistä muutosta. Vaikka selviäisi sodasta hengissä, ei olisi paluuta normaaliin elämään. Make Love Not War oli nuorison viesti.


Radikalisoituminen ja mielen osoittaminen sitoutui vahvasti huumeisiin. Hippukukkuloilla poltettiin ruohoa ja käytettiin kulttihuumeeksi noussutta LSD:tä.


Anarkismi pukeutui myös kirjoituksiin, teksteihin ja runoihin, joissa halveksitiin keskiluokaista elämäntapaa ja ihannoitiin vapautta ja yksilöllisyyttä.


Bound Together Anarchist Book Collective -kirjakauppaa pidetään yhä pystyssä vapaaehtoisvoimin. Se on voittoa tuottamaton myymälä, jonka tavoitteena on aidosti edistää anarkistisen kirjallisuuden myyntiä. Tarjolla on mm. toisinajattelijoiden kirjoituksia, radikaaleja sarjakuvia, vankikirjallisuutta ja luomuviljelyoppaita.

Hippikulttuurin varmaankin myös itse kokenut pitkätukkainen, harmaantunut myyjä ei nostanut edes katsettaan kirjasta, kun astuimme sisään. Anarkismia ehkä sekin ja oikeastaan suomalaiselle aika sopivaa. Myyjän ei tarvinnut miellyttää meitä, eikä hän sitä tehnyt.



Muissa kaupoissa oli esillä Summer of Love -kesään ja sen taustoihin liittyvää kirjallisuutta.




Pysähtynyt kello näyttää aikaa 4:20 ja se on yksi kaupunginosan nähtävyyksistä - International Bong Hit Time. Koodi 420 liittyy kannabiskultuuriin. Urbaanin legendan mukaan poliisin koodi marihuanalle olisi 420. Toiset taas väittävät, että 4:20 olisi ollut biletyksen aikamerkki alueen nuorille.






Valitettavasti huumeiden käyttö johti monen nuoren kuolemaan vuonna 1967 ja tekee sitä yhä. Kaiken historian ja kaupallisuuden keskellä alueella elää yhä myös huumekulttuuri. Joissakin kaupoissa jo ovella tulvahtaa vastaan  vahva marihuanan haju. Kadun kulmissa voi törmätä nahisteluun. Harottavat katseet ja maireat hymyt kertovat kovaa tarinaa pään sisällä pyörivästä elämästä ja laajentuneesta tietoisuudesta.



Love Needs Care on teemana alueen terveydenhoidossa, joka yrittää taistella huumeongelmaa vastaan. Jo vuonna 1966 LSD julistettiin laittomaksi Kaliforniassa ja kielto levisi muihin osavaltioihin. Yhdysvaltain huumevalvontavirasto määritteli LSD:n vaaralliseksi huumeeksi, jolla ei sallita edes lääketieteellistä käyttöä. Kannabiksen käyttö Kaliforniassa on sen sijaan on muuttunut lailliseksi myös viihdekäytössä. Yli 21-vuotiaat saavat pitää hallussaan unssin eli noin 28 grammaa kannabistuotteita ja kasvattaa kuusi kannabiskasvia.


Terveydenhoito on oikeus ei etuoikeus. Apua varmasti tarvitaan.




Kauniissa taloissa asuvat hyvin toimeentulevat ihmiset. Asuntojen hinnat ja vuokrat kaikkialla San Franciscossa ovat Helsigin tasoa tuntuvasti korkeammat.
Lähiruoka, luomu ja vegaani ruokavalio ovat monelle asukkaalle tärkeitä. Tämä trendi näkyy myös koko kaupungissa, joka pidetään maailman ruokatrendien lähteenä.


Luomuviljely on nyt nousussa. 
Kasvissyönti oli tärkeä osa hippikulttuuria eettisistä syistä.






Mekin päätimme piipahtaa vegaanilla burgerilla. Valikoimaa oli riittävästi, pihvit olivat soijapohjaisia. Suomalaisinnovaatiot - nyhtökaura ja härkis - eivät ehkä ole vielä tuttuja edes trendien lähteillä.









Modernin ja luonnonmukaisen sisustuksen keskipisteessä on alueelle sopivia retrohuonekaluja.




Magnolia olutpanimo valmistaa nykyisin luomuolutta. 


Baari ja panimo toimivat 1900-luvun alussa rakennetussa talossa. Aikaisemmin tiloissa toimi apteekki ja hippikulttuurin keskiossä siitä tuli hippien suosima huumekahvila. Tuolloin se sai nimensä -  Magnolia Thunderpussy's  - legendaarisen omistajattarensa mukaan.
Magnolia on myös rock-yhtye  Greatful Deathin biisissä ja jotkut väittävät, että kuolema voi olla lähellä baarin vahvojen tummien porterien jälkeen.







Summer of Love oli myynyt hyvin mainospaikkoja ympäri San Franciscoa.





 Ja teema näkyi alueen ravintoloissa ja myymälöissä.





Jimi Hendrix oli päivän nimi. Hän esiintyi Montereyn festareilla 1967 sytyttämällä kitaransa tuleen ja sai nuorison hullaantumaan.



Näimme tuon kuuluisan Monterey-konsertin esityksen Jimi Hendrix -dokumentissä, joka oli  nostettu esiin MoAD:n (Museum of the African Diaspora) näyttelyssä. Seikkaperäisen dokumentin jälkeen oli helppo uskoa, että Hendrix oli oman genrensä nero, jonka elämä pyöri musiikin ympärillä. Hän oli myös ensimmäinen tummaihoinen supertähti.





Harmi, että myös Hendrix menetti henkensä päihteiden vuoksi, vain 27-vuotiaana.
Kuten myös hippikulttuuriin vaikuttanut Janis Joplin sekä The Doors -yhtyeen laulaja Jim Morrison.


Myös Beatlesit hurahtivat idän mystikkaan ja hippiliikkeeseen. Syntyi levy St. Peppers Lonely Heart Club Band, joka vielä tänä vuonna on Britannian kaikkien aikojen eniten myyty studioalbumi.


Hippikulttuuri myy hyvin. Suunnittelin otsahuivin ostoa, mutta päätin luopua siitä, kun valitsemani matkamuisto olisi maksanut 80 dollaria, kirpparilla ei ehkä edes kahdeksaa. Päädyin kuitenkin ostamaan strutsin sulista tehdyt pitkät violetit korvikset. Sain korujen tekijältä kiitokseksi halauksen ja oranssin hippikukan. Ja pulitin korviksista liikaa....

Räiskyvän hippipaidan ostanut aasialainen turisti sai kadunkulmasta pisteliäitä suosituksia, että seuraavaksi pitäisi hankkia LSD:tä.

Mennään kahden maailman rajalla. Alkuperäiset hipit ovat kohta kadonneet, mutta alueella hengaa nyt uusi nuoriso, jonka elämää huumeet hallitsevat. Haight-Ashburyn alueella ei kuitenkaan tuntunut turvattomalta liikua, kuten lähempänä keskustan hienoja ostoskatuja olevassa huumekorttelissa, johon sattumalta jouduimme. Ja pois teki mieli kiireesti ja heti.







Kahvitauko oli paikallaan tunteiden, nostalgian ja historian myllerryksessä. 
Siihen löytyi mitä sopivin paikka - Cantata-kahvila.







Haight-Ashbury alueen arkkitehtuuri edustaa kaunista, viktoriaanista San Franciscoa, joka säilyi suuresta 1906 maanjärjestysestä ja sitä seuranneesta tulipalosta. Alakuvissa vasemmalla talo, jossa Janis Joplin asui, oikealla Grateful Dead House, jossa psykeyhtye piti lehdistötilaisuuden vaatien kannabiksen laillistamista. Bändin toive toteutui vasta lähes 50 vuotta myöhemmin.




Summer of Love oli kaikkien huulilla. Se näkyi keskustan loistohotelleissa ja museoissa. Klassisen musiikin muusikot konsertoivat puistoissa. Yhteensä yli 60 San Franciscon kulttuuritahoa on mukana kesän tapahtumissa. Hippiliikettä käsitellään oman aikakautensa ilmiönä ja sitä muistellaan nostalgisesti. Vuodet ovat tuntuneet hävittäneen mielistä ilmiön ikävät puolet. Hippiliikkeestä on tullut salonkikelpoinen.

Golden Gate Parkissa sijaistevan de Young Museon monipuolinen The Summer of Love Experience -näyttely esittelee mm. hippiliikkeen taustoja, taidetta, musiikkia ja muotia. Näyttelyyn voi tutustua tästä. 


Suomessa hippiliike näkyi eniten muoti- ja musiikki-ilmiönä, jota edelleen muistellaan nostalgisesti. Itse muistan ensimmäisen kerran saaneeni vaikutteita hippikulttuurista 70-luvun puolivälissä, kun värikkäät vaatteet, leveälahkeiset trumpettihousut ja otsapannat palasivat muoti-ilmiönä. Lontoosta hankitut farkut ja intianpuuvillainen paita olivat tosi cool. Samanlaisia käytti myös Abban Agnetha.



Terveisin,


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti